UPTET Child Development & Pedagogy Practice Set 2: Before appearing in the exam, must read these 30 questions

UPTET Child Development and Pedagogy Questions : The Uttar Pradesh Training Examination Regulator is going to conduct the UPTET exam soon, for which the commission has also issued the admit card on 19 November 2021. In such a situation, the candidates who had applied online for this can now download their admit card through the official website.

In such a situation, today through this article, we will give you information about child development and pedagogy (UPTET Child Development and Pedagogy Questions) Will make you aware of 30 important questions related to the subject, which are very important in terms of your UPTET exam.

[display-posts orderby="comment_count"]
UPTET Child Development and Pedagogy Questions

UPTET Child Development & Pedagogy Practice Set 2

Question 01. ‘Gender’ is?

  • body structure
  • social structure
  • biological power
  • innate quality

Answer: 2

Question 02. The ‘g’ factor of intelligence is considered to be a congenital factor?

  • by Thurston
  • by Gardner
  • by Guilford
  • by Spearman

Answer: 4

Question 03. Who gave the concept of “internal speech”?

  • Era
  • Vygotsky
  • kohler
  • Pavlav

Answer: 2

Question 04. In order to motivate the children to learn in the class, the teacher should be encouraged?

  • Competition
  • by praising gifted children
  • by awarding
  • By creating proper learning conditions and environment

Answer : 4

[display-posts orderby="rand"]

Question 05. ……….is a process through which a child begins to acquire the skills necessary to perform as an active member of society.

  • development
  • socialization
  • Learn
  • maturity

Answer: 2

Question 06. To identify the creative ……… many tests have been created?

  • Guilford
  • Asarban
  • rush
  • Freud

Answer 1

Question 07. Which curve of learning includes both the Curve of Increasing Returns and the Curve of Decreasing Returns?

  • uniform performance curve
  • increasing performance curve
  • depreciation performance curve
  • S shaped circle

Answer : 4

Question 08. The first stage of the learning process is

  • text books
  • interest
  • Experience
  • Curiosity

Answer : 4

Question 09. Froebel’s important contribution in education was the development of ………..

  • public school
  • latin school
  • Kindergarten
  • vocational school

Answer : 3

Question 10. Which statement is best based on child psychology?

  • every child is unique
  • some kids are special
  • some kids are alike
  • all children are the same

Answer 1

Question 11. How does the child learn?

  • asking questions
  • by deliberation
  • by reading books
  • in many ways

Answer : 4

Question 12. Hunger and Thirst?

  • earned motivator
  • innate inducer
  • social motivator
  • personal motivator

Answer: 2

Question 13. A child’s IQ is between 90 to 110, is he?

  • excellent intelligence
  • sharp intellect
  • Brilliant
  • Common sense

Answer : 4

Question 14. Learning disability is related to dyslexia?

  • physically incapacitated
  • inability to read
  • mentally incapacitated
  • with writing disability

Answer: 2

Question 15. The Right to Free and Compulsory Education Act is applicable for the children up to ………….

  • 6-14 years
  • 5-11 years
  • 7-13 years
  • 6-12 years

Answer 1

Question 16. Which state of Piaget is related to animism?

  • Sensory state
  • pre-operational stage
  • Formal operational status
  • concrete operational state

Answer: 2

Question 17. “Backward (10-11 years) could not do the work of class below normal class according to his age.” Whose statement is this?

  • martis
  • riley and lewis
  • Terman
  • Cyril Burt

Answer : 4

Question 18. Who is the exponent of ‘Programmed Instruction’?

  • thorndike
  • allen
  • skinner
  • kilpatrick

Answer : 3

Question 19. “Emotion is the stimulator of actions.” this statement

  • beran
  • burn
  • geldard
  • cantowicz

Answer : 3

Question 20. As a teacher in a class, you motivate the students

(I) Set instructions

(Ii) Using blackboard

(Iii) By illustration

(IV) By active participation of students

  • A,B,C
  • A, D
  • B, D
  • all these

Answer : 4

Question 21. Educationally retarded children are

  • creative child
  • Mild wit child
  • backward child
  • delinquent child

Answer : 3

Question 22. Isn’t there a reason for individual variation?

  • heredity
  • species
  • Climate
  • teaching methods

Answer : 4

Question 23. Assessment is objective if ?

  • This creates a sense of fear and anxiety among the students.
  • Provides feedback to students and teachers
  • only once at the end of the year
  • Comparative evaluation should be done to differentiate the achievements of the students.

Answer: 2

Question 24. Development leads to

  • special to general
  • general special
  • known to unknown
  • unknown to known

Answer: 2

Question 25. The period of pre-childhood is

  • 0-2 years
  • 6 to 11 years
  • 2-6 years
  • 2 to 4 years

Answer : 3

Question 26. ………….means the inner power to develop knowledge, aptitude, skills etc. in a particular area or subject.

  • Ability
  • attitude
  • Execution
  • aptitude

Answer 1

Question 27. The first step of the scientific method of problem solving is

  • Creating possible solutions
  • testing possible solutions
  • evaluation of possible solutions
  • understanding the problem

Answer : 4

Question 28: Learning

  • is not affected by the learner’s emotions
  • has a poor relationship with emotions
  • is independent of the learner’s emotions
  • is influenced by the learner’s emotions

Answer : 4

Question 29. Which of the following is not a law of inheritance?

  • motivation
  • Variation
  • Return
  • Equality

Answer 1

Question 30. What is necessary to start thinking?

  • Experience
  • Language
  • Argument
  • Problem

Answer : 4

Hope you have liked this information given by us, along with this, do bookmark the government alert for every information related to the UPTET exam.

Leave a Comment