UPTET Child Development and Pedagogy Practice Set 3: These 30 important questions came in the exam last time

UPTET Child Development and Pedagogy Questions : The Uttar Pradesh Training Examination Regulator is going to conduct the UPTET exam on November 28 at various exam centers across the country. In such a situation, the candidates who had applied for it are now busy finalizing their preparations.

In such a situation, today we have brought 30 such questions from Child Development and Pedagogy for those candidates, who have appeared in the previous examinations of UPTET and these questions are very important for your examination.

[display-posts orderby="comment_count"]
UPTET Child Development and Pedagogy Questions

UPTET Child Development & Pedagogy Practice Set 3 – 30 Questions

Question 1. To enable the learners to bring about a conceptual change in their thinking, the teacher should

  • Prizes should be given to those children who have changed their thinking.
  • Children should be discouraged to think for themselves and ask them to listen and follow the teacher
  • should be presented in the form of a lecture
  • Must give clear and convincing explanation and discuss with learners

Answer : 4

Question 2. What is meant by activism in the context of primary school classroom?

  • memorize, recall and recite
  • teacher imitation
  • Investigating, Asking Questions, and Debating
  • copying the answers given by the teacher

Answer : 3

Question 3. Children are most creative when they participate in an activity

  • To avoid teacher’s dot
  • under pressure to do well in front of others
  • with your own interest
  • to award

Answer : 3

Question 4. Most of the classes in India are multilingual, this is done by the teacher. should be seen as

  • Trouble
  • Problem
  • Resources
  • Obstacle

Answer : 3

[display-posts orderby="rand"]

Question 5. Mistakes and errors committed by the learners

  • There are good opportunities to mark children as ‘weak’ or ‘excellent’
  • Indicators of teacher and learners failure
  • should be seen as an opportunity to understand their
  • must be dealt with harshly

Answer : 3

Question 6. With the view of …, children are active knowledge-makers and little scientists, who form their theories about the world.

  • skinner
  • era (bla)
  • Pavlov
  • Piaget

Answer : 4

Question 7. What is meant by child centered pedagogy?

  • moral education to children
  • Asking children to follow and emulate the teacher
  • Children’s expression and their active
  • value participation
  • giving children complete freedom

Answer : 3

Question 8. The teacher can help the children to process the complex situation.

  • By promoting competition and giving prizes to the child who completes the task first
  • By not providing any help that children learn to live on their own
  • giving a speech on it
  • After dividing the task into small parts, writing instructions

Answer : 4

Question 9. Expecting learners to reproduce knowledge in the form in which they have received it

  • good because it’s simple to estimate for
  • have an effect
  • The problem is that individuals interpret experiences and do not reproduce
  • good, because whatever we have in mind we start recording it

Answer : 3

Question 10. When learners are given an opportunity to discuss something in the group, their learning curve is

  • gets better
  • remains constant
  • is demoralized
  • remains the same

Answer 1

Question 11. The pace of development varies from person to person, but it follows a pattern of…….

  • heel-to-peak
  • unexpected
  • disorganized
  • Sorted and organized

Answer : 4

Question 12. Which one of the following is suitable for development?

  • Development begins and ends with birth. Socio-cultural context plays an important role in development.
  • development is one dimensional
  • development is different

Answer: 2

Question 13. Why do individuals differ from each other?

  • due to the influence of the environment
  • due to innate characteristics
  • Due to the interaction between heredity and environment
  • Because each individual receives a different set of genes from his or her parents

Answer : 3

Question 14. Family in the socialization of the child…. plays a role.

  • less important
  • Important
  • thrilling
  • accessory

Answer: 2

Question 15. Which one of the following is a correctly matched pair?

  • Tangible Active Baby-Steps & Classifieds
  • Formal Operational Child Simulation Beginner Imaginative Play
  • Application of infancy logic and able to infer
  • preoperative child-deductive thought

Answer 1

Question 16. A girl says, “Clothes dry quickly in the sun.” She is displaying an understanding of…

  • symbolic thought
  • Self-centered thinking
  • causation
  • anagrams

Answer : 3

Question 17. According to Piaget, the thinking of children is different from that of adults…. Instead of….k.

  • quantity, type
  • shape, tangibility
  • type, quantity
  • size, variety

Answer : 3

Question 18. Which one of the following is an example of a basic aid?

  • prompting and prompting and asking questions on critical situations
  • delivering speeches that inspire learners
  • to explain without extending the question
  • Giving gifts, both tangible and intangible

Answer 1

Question 19. According to Bygotsky, children learn

  • When Reinforcement Is Provided
  • by maturity
  • by imitation
  • interacting with adults and peers

Answer : 4

Question 20. Kohvarg has presented

  • stages of cognitive development
  • stages of physical development
  • Stages of emotional development
  • stages of moral development

Answer : 4

Question 21. Which one of the following conditions represents a child-centred classroom?

  • a class in which the teacher writes down notes and the learners are asked to memorize them
  • a classroom in which the textbook is the only resource the teacher refers to
  • a class in which learners are sitting in groups and the teacher goes to each group in turn
  • a classroom

Answer : 3

Question 22. Intelligence is

  • a set of abilities
  • a lonely and ethnic idea
  • ability to emulate others
  • a specific ability

Answer 1

Question 23. Early childhood for language development…. time is

  • less important
  • important
  • hypersensitive
  • absolute

Answer : 3

Question 24. In a co-educational class, the teacher tells the boys, “Be boys and don’t behave like girls.” this comment

  • is a sign of racial discrimination
  • A good example of behavior with boys and girls is
  • Boys reveal stereotyped notions of discrimination among girls
  • Highlights the biological importance of boys over girls

Answer : 3

Question 25. Assessment

  • Good strategy for labeling and classifying children
  • To actively promote competitive spirit in children
  • To ensure learning has to generate tension and pressure.
  • a way to improve learning

Answer : 4

Question 26. Which one of the following statements best describes ‘inclusion’?

  • It is a belief that children should be separated according to their abilities
  • It’s a belief that some children can never learn anything
  • It is a philosophy that all children have the right to receive equal education in the regular school system.
  • It is a philosophy that special children are ‘special gifts of God’

Answer : 3

Question 27. In order to provide education to the children from the background of disadvantaged class, the teacher should

  • give them a lot of writing
  • Try to gather more information about them and include them in the class discussion
  • set them apart in class
  • ignore them as they cannot interact with other learners

Answer: 2

Question 28. Which of the following behavior identifies a child with a learning disability?

  • Moodswings
  • Abusive Behaviour
  • Write ‘b’ as ‘d’, ‘was’ as ‘saw’, ’21’ as ’12’
  • low attention span and high physical activity

Answer 1

Question 29. A child who can see partially

  • He should be put in a ‘regular’ school without any special provision.
  • He should not be taught, because it will be of no use to him.
  • He needs to be put in a different institution
  • He should be kept in a ‘regular’ school with special provision

Answer : 4

Question 30. Learning

  • is not affected by the learner’s emotions
  • has a poor relationship with emotions
  • is independent of the learner’s emotions

Answer : 4

Hope you liked this information given by us, for the latest updates related to the UPTET exam, do bookmark the government alert.

Leave a Comment