UPTET 2021 Hindi Language Practice Set: Before taking the exam, study these 30 important questions

UPTET Hindi Language Questions : The Uttar Pradesh Training Examination Regulator is going to conduct the UPTET exam on November 28, so the commission has also issued the admit card for it on November 19, 2021. The candidates are busy in their preparations to be successful in this examination.

In such a situation, today, through this article, we will make you aware of 30 important questions related to the Hindi language subject, which can appear in the UPTET exam this year. Apart from this, you can make your preparation even stronger by practicing these Hindi language questions.

[display-posts orderby="comment_count"]
UPTET Hindi Language Questions

UPTET Exam Hindi Language Practice Set

Question 1. The synonym of the word ‘Blinking’ is

  • Light
  • Hole
  • Complete
  • moment

answer : 4

Question 2. The sentence in the sentence ‘I was not picked up’ is

  • Verb
  • Expressive
  • Verb
  • none of these

answer : 3

Question 3. A word for ‘one who has no hope in the past’ is

  • anticipation
  • unexpected
  • irrational
  • Uninvited

Answer: 2

Question 4. What is the meaning of the word ‘Godhoom’?

  • wheat
  • Cow
  • Cow dung
  • Godhan

answer : 1

[display-posts orderby="rand"]

Question 5. The word ‘naive’ is a pact

  • free + fraud
  • false + fraud
  • Pokemon + Fraud
  • false + fraud

answer : 1

Question 6. Which of the following words is correctly spelled?

  • favored
  • Granted
  • Unaccepted
  • favored

answer : 2

Question 7. What is the adjective form of ‘expect’?

  • Relative
  • absolute
  • Ignore
  • Expected

answer : 4

Question 8. What is the pronunciation of ‘sh’ sound?

  • dental
  • Dead
  • palate
  • Dental

answer : 3

Question 9. The prefix used for the word ‘extremely’ is

  • so
  • a
  • Extremely
  • Extreme

answer : 4

Question 10. ‘Upatyaka’ means

  • the mountain behind the sun
  • an organ of animal’s stomach
  • mountain top
  • mountain land

answer : 4

Question 11. The pronunciation of ‘ng’ is space

  • Nasikya
  • Larynx
  • foolish
  • Larynx

answer : 1

Question 12. Which adjective is there in ‘four yards muslin’?

  • numeral
  • attributive
  • quantifier
  • Universal

answer : 3

Question 13. What is the equivalent form of ‘sis’?

  • glass
  • Top
  • tip
  • Topic

answer : 2

Question 14. The word ‘Chauraha’ has a compound

  • staff
  • Conflict
  • Dwigu
  • extravagance

answer : 3

Question 15. ‘Brittling of the eye’ means

  • feel unpleasant
  • Cheat
  • to be painful
  • to be very dear

answer : 3

Question 16. The form of verbal expression in the following is

  • correct spelling
  • calligraphy
  • dictation
  • short speech

answer : 4

Question 17. How many dialects are there in Hindi language?

answer : 3

Question 18. The pair of magazines that came out in the Bharatendu era is

  • Poetry Sudha-Hindi Pradeep
  • Saraswati-Madhuri
  • imagination-enlightenment
  • navneet-kadambini

answer : 1

Question 19. The name of the editor of ‘Tadbhav’ magazine is

  • Liladhar Jagudi
  • Vishwanath Prasad Tiwari
  • Hare Prakash Upadhyay
  • Akhilesh

answer : 4

Question 20. ‘Twelve years flame cooker jeevai, aru thirteen flame jiya jackal.’ Whose line is this?

  • Vidyapati
  • Chandbardai
  • Narpati Nallah
  • Jagnik

answer : 4

Question 21. In which of the following countries Hindi language is used for writing and speaking?

  • Australia
  • South America
  • Pakistan
  • Mauritius

answer : 4

Question 22. ‘Sursagar’ is the creation of which language?

  • Awadhi
  • Bundeli
  • Braj
  • Chhattisgarhi

answer : 3

Question 23. Who has written the poem ‘Veer Ka Kaisa Ho Vasant’?

  • Sumitra Kumari Chauhan
  • Subhadra Kumari Chauhan,
  • Makhan Lal Chaturvedi
  • Ramdhari Singh Dinkar’

answer : 2

Question 24. Which of the following grammar and spelling is called a pure language?

  • literary language
  • Pranjal Bhasha
  • grammatical language
  • standard language

answer : 4

Question 25. Which of the following Raso is famous as ‘Alhakhand’?

  • Prithviraj Raso
  • Khuman Raso
  • Parmal Raso
  • Bisaldev Raso

answer : 3

Question 26. What is the prefix in the word ‘Visitant’?

  • a
  • Abhya
  • Abhi
  • Abhya

answer : 3

Question 27. What is the suffix in ‘delightful’?

  • unique
  • yea
  • Rum
  • yes

answer : 1

Question 28. The sentence is correct

  • Mohan and Geeta are singing
  • Geeta and Mohan is singing
  • Mohan and Geeta are singing
  • Mohan and Geeta are singing

answer : 3

Question 29. Which of these words will come last in Hindi dictionary?

  • cleave
  • cultivator
  • Order
  • Krishanu

answer : 1

Question 30. What is the essence of Characharam (world)?

  • Tatpurush
  • Conflict
  • bahubrihi
  • staff

answer : 4

Hope you have liked this information given by us, for every information related to UPTET exam, do bookmark the government alert.

Leave a Comment