UPTET 2021 Hindi Language Practice Set 2: Before appearing in the exam, must read these 30 questions

UPTET Hindi Language Questions : The Uttar Pradesh Training Examination Regulator is going to conduct the UPTET exam soon, in such a situation, the commission has also issued the admit card for this on 19 November 2021. To be successful in this exam, candidates are busy in their preparations.

In such a situation, today, through this article, we will make you aware of 30 important questions related to Hindi language, which are very important in terms of UPTET exam this year.

[display-posts orderby="comment_count"]
UPTET Hindi Language Questions

Question 1. The purpose of language learning is

  • be able to use language in every situation
  • command and listen
  • to understand others
  • to speak one’s mind

answer : 1

Question 2. Society plays an important role in “linguistic development of children”. Whose idea is this?

  • Piaget
  • skinner
  • chomsky
  • Vygotsky

answer : 4

Question 3. The most appropriate recommendation for the holistic development of the language of the students would be

  • Use of dictionaries and encyclopedias
  • various opportunities for language use
  • continuous and comprehensive assessment
  • Of the best textbooks

answer : 3

Question 4. Use of written language

  • done for report writing only
  • for official purposes only
  • for its expression
  • only for literature creation

answer : 3

[display-posts orderby="rand"]

Question 5. Organizing language games in the language class mainly

  • Brings naturalness to the language learning process
  • serves as an assessment
  • Brings interest and enthusiasm
  • Simplifies the work of the teacher.

answer : 3

Question 6. Discussing poetry-stories and asking questions
purpose of

  • To experience the different shades of language
  • just to nurture the imagination
  • assessing language learning is only
  • Awakening children’s interest in literature

answer : 2

Question 7. The existence and development of language cannot take place outside

  • Family
  • Literature
  • Society
  • School

answer : 3

Question 8. Which statement is in line with the principles of language teaching in an inclusive classroom?

  • Print-rich environment helps with language learning
  • Children are unable to make rules of language based on their experiences
  • language acquired in school
  • Knowledge of grammar rules accelerates the pace of language development

answer : 2

Question 9. Which statement is correct in the context of language teaching of students at primary level?

  • Consistent comments and continuous practice generate interest in language learning
  • Children can spontaneously self-correct language in a rich linguistic environment
  • Helps children learn linguistic concepts and language conflicting in the school’s linguistic environment
  • Children acquire knowledge of the complex and rich structures of language in school

answer : 4

Question 10. Children speaking different languages ​​from different provinces have been enrolled in the primary level class. In such a situation, the language class in the context of the language development of the children

  • Turns out to be a complex challenge
  • presents a barrier
  • It becomes a big problem.
  • acts as a valuable resource

answer : 1

Question 11. A language teacher of class I is concerned about the linguistic development of one of her students, because

  • Student does not show interest in reading.
  • Student gets few opportunities to talk at home
  • The mother tongue of the student’s mother and father is different.
  • Student fights a lot with his peers

answer : 1

Question 12. Which one of the following statements is true about children learning to speak?

  • All children have the same pace of learning to ‘speak’
  • Children in large families have faster learning to ‘speak’
  • Children from poor families have slow learning to ‘speak’
  • Children learn to speak easily when given more and more opportunities to be heard

answer : 4

Question 13. Rich linguistic environment in school/classroom means

  • More opportunities to listen to the mainstream language
  • more opportunities to speak, listen, read and write
  • Availability of dictionaries for more than one language
  • Teacher’s knowledge of more than one language

answer : 2

Question 14. What do you primarily depend on to assess your students’ language development?

  • Overview of Portfolios
  • on verbal work
  • On perusal of homework answer sheets
  • On classroom observation

Answer 1

Question 15. In order for your students to know the meaning of new/unfamiliar words in the lesson, you can use

  • Will ask for the ‘semantics’ given at the end of the lesson
  • Will teach you to look up a dictionary
  • write the meaning of the word
  • create a situation for understanding the meaning in the context of the text

answer : 3

Question 16. Which of the following words is an adjective?

  • beauty
  • unemployment
  • Tree
  • puff

answer : 4

Question 17. In which sentence the word ‘good’ is used as an adjective?

  • You did well who came.
  • This place is very nice.
  • OK, you go home.
  • It’s good he comes now.

answer : 2

Question 18. Which of the following is an adverb

  • He speaks softly.
  • He is a black dog.
  • Ramesh is a fast runner
  • True words are beautiful.

answer : 1

Question 19. Which of the following is an adjective?

  • calligraphy
  • Attractive
  • Havya
  • masculine

answer : 2

Question 20. What is the adjective of the word animal?

  • Lateral
  • animalism
  • Pashupati
  • animalism

answer : 1

Question 21. The adjective of ‘culture’ is

  • cultural
  • cultural
  • Sanskrit
  • culture

answer : 1

Question 22. Which of the following is not correct in the following noun-adjective pair?

  • toxic
  • paternal
  • advancement-advanced
  • Province-Province

answer : 4

Question 23. The word ‘definite’ comes under which distinction of adverb?

  • consequential
  • interrogative
  • reasoning
  • Formal

answer : 4

Question 24. The adjective which has the sense of number of noun or pronoun is called-

  • adjective
  • interrogative adjective
  • attributive adjective
  • numerical adjective

answer : 4

Question 25. The adjective which describes the characteristics of one thing in relation to another thing is called

  • adjective
  • interrogative adjective
  • attributive adjective
  • possessive adjectives

answer : 4

Note: After reading the passage, select the most appropriate option from the following questions.

At this point in life, nothing is said. Words are guarded on the trunk. Laugh to laugh, live to live; Green on the outside, the wounds inside are dead deep, they are deaf to themselves.

Question 1. Why is it not called ‘nothing’?

  • Due to lack of facilities
  • Because of bondage and helplessness
  • for being dumb
  • due to internal wounds

answer : 2

Question 2. The lines of the poem mainly talked about

  • forced to say nothing
  • healing of wounds
  • to be deaf
  • resourceful

answer : 1

Question 3. What is the meaning of the word ‘Rite’?

  • of belonging
  • of emptiness
  • of alienation
  • of hollowness

answer : 3

Question 4. On the basis of the lines of the poem, it can be said that

  • The poet is not in a position to say or hear anything
  • The poet is saddened by the deepening of the wounds.
  • There is a lot in the life of the poet
  • the poet is not in a position to do anything

answer : 2

Question 5. What is the meaning of ‘Dyodhi’?

  • House
  • Dehri
  • Door
  • door frame

answer : 3

Hope you have liked this information given by us, for every information related to UPTET exam, do bookmark the government alert.

Leave a Comment