UPTET 2021 Environmental Studies Practice Set: Before taking the exam, study these 30 important questions

UPTET Environmental Studies Questions : The Uttar Pradesh Training Examination Regulator is going to conduct the UPTET exam on November 28, so the commission has also issued the admit card for it on November 19, 2021. The candidates are busy in their preparations to be successful in this examination.

In such a situation, today, through this article, we will make you aware of 30 important questions related to environmental studies, which can appear in the UPTET exam this year. Apart from this, you can make your preparation even stronger by practicing these environmental studies questions.

[display-posts orderby="comment_count"]
UPTET Environmental Studies Questions

UPTET Exam Environmental Studies Practice Set

Question 1. The world’s most problematic aquatic weed, which is also called ‘Terror of Bengal’, is

  • Achornia crocipus (hyacinth)
  • Parthenium hysterophores (Congress grass)
  • lantana
  • Cynodon dactylon (cow grass)

Answer 1

Question 2. The symptom of virus being abiotic is

  • it can’t breed
  • does not contain protein
  • Contains no hereditary material
  • It can be converted into crystal

answer : 4

Question 3. Plant hormone which helps in ripening of fruits

  • cytokinins
  • Gibralin
  • Auxin
  • ethylene

answer : 4

Question 4. Freely living anaerobic bacteria, in which nitrogen (N2) fixation is required.
ability, that is

  • clostridium
  • Rhizobium
  • Azotobacter
  • vibrio

answer : 1

[display-posts orderby="rand"]

Question 5. Which type of DNA is normally present in the cell?
is found?

Answer 1

Question 6. In the year 1853 India’s first passenger train ran

  • Calcutta to Alipore
  • Bombay to Thane
  • Bombay to Pune
  • Calcutta to Dum Dum

answer : 2

Question 7. The largest cattle fair in Asia is held at?

  • in pushkar
  • in sonpur
  • in Nashik
  • in Haridwar

answer : 2

Question 8. National Integration Council was established

  • in 1971
  • in 1961
  • in 1951
  • in 1981

answer : 2

Question 9. In which articles of the constitution the right to equality is mentioned?

  • Article 23 to 24
  • Article 14 to 18
  • Article 19 to 22
  • Article 25 to 28

answer : 2

Question 10. In which country flexible constitution is applicable?

  • America
  • China
  • India
  • United Kingdom

answer : 4

Question 11. Purva is included in which domicile?

  • linear
  • Rural
  • Undivided
  • urban

answer : 2

Question 12. Which volcano is a mountain?

  • Appellant
  • Ural
  • Aravali
  • kilimanjaro

answer : 4

Question 13. Elephanta Island is located at

  • Mumbai Coast
  • Goa Coast
  • Kutch Coast
  • Ganges Delta

answer : 1

Question 14. Monsoon forests are found where rainfall occurs

  • 50-150 cm
  • 70-200 cm
  • 150-200 cm
  • 70-100 cm

answer : 2

Question 15. Karbi Anglong plateau extension is

  • of Tibet
  • of the Himalayas
  • peninsular plateau
  • Of the Shan Plateau

answer : 3

Question 16. Reservation system for women in India
Where is it?

  • Cabinet
  • Assembly
  • Lok Sabha
  • in Panchayati Raj Institutions

answer : 4

Question 16. What should be the minimum age of appointment of the Governor of a State?

  • 45 years
  • 50 years
  • 35 years
  • 30 years

answer : 3

Question 17. When and where was the first use of Article 356
Happened?

  • Jammu and Kashmir 1956
  • Kerala 1959
  • Bihar 1958
  • Madhya Pradesh 1957

answer : 2

Question 18. Which tax can be levied by the Municipal Corporation?

  • octroi tax
  • entertainment tax
  • house tax
  • all these

answer : 4

Question 19. Reindeer found in which of the following region?
Goes?

  • monsoon
  • tundra region
  • hot desert
  • taiga

answer : 2

Question 20. Which one of the following is a temperate grass
Don’t have a state?

  • Downs
  • Compass
  • prairies
  • Pampas

answer : 2

Question 21. The largest continent in terms of population size is

  • Asia
  • Europe
  • North America
  • Africa

answer : 1

Question 22. Where does Tharu tribe live in India?

  • in Uttarakhand
  • Terai region of Uttar Pradesh
  • in Thar desert
  • in Jharkhand

answer : 2

Question 23. On which of the following has the maximum depletion of the ozone layer occurred?

  • Equator
  • North Pole
  • south pole
  • none of these

answer : 3

Question 24. Bhilai Steel Plant is located

  • in chhattisgarh
  • in Madhya Pradesh
  • in Jharkhand
  • in Odisha

answer : 1

Question 25. Which of the following is an example of an immovable organism?

  • chiton
  • eulectella
  • leeches
  • Ikanus

answer : 2

Question 26. The unit of protein molecules is

  • amino acids
  • fatty acid
  • glucose
  • Vitamins

answer : 1

Question 27. Which of the following organelles in a plant cell
is absent?

  • vacuoles
  • reaper
  • cellulose cell wall
  • Stellar body

answer : 4

Question 28. The largest gland in the human body is

  • adrenal gland
  • pituitary gland
  • pancreas
  • Liver

answer : 4

Question 29. The state bird of Uttar Pradesh is

  • sparrow
  • crane crane
  • Peacock
  • Parrot

answer : 2

Question 30. What is safe drinking water called?

  • fresh water
  • Drinkable. Water
  • distilled water
  • tap water

Answer – 2

Hope you have liked this information given by us, for every information related to UPTET exam, do bookmark the government alert.

Leave a Comment