UPTET 2021 Environmental Studies Practice Set 7: Before going in the UPTET exam, you must study these 30 questions

UPTET Environmental Studies Practice Set Candidates have been busy in their preparations for several months for the UPTET exam to be held on November 28. In such a situation, the candidates must solve the UPTET Environmental Studies Practice Set 7 given below. Because at present the last time of preparation is going on. Therefore, by solving this practice set of UPTET Environmental Studies, candidates can ensure their preparation even more.

In this practice set of Environmental Studies 30 important questions have been selected which can appear in UPTET exam this year. So you can make your preparation even stronger by practicing these environmental studies questions.

[display-posts orderby="comment_count"]
UPTET Environmental Studies Practice Set

UPTET 2021 Environmental Studies Practice Set 7

Question 1. Kajal and Sona are two girls. The amount of cadmium in the water that Kajal drinks is high and the amount of arsenic in the water that Sona drinks is high. Which disease are likely to be caused by both the girls respectively?

  • Itai Itai and Blackfoot
  • Asbestosis and Minimata
  • Itai-Itai and Blue Baby Syndrome
  • warts and jaundice

Answer 1

Question 2. How can this thing be explained to children as “increasing salinity in water increases soil alkalinity”?

  • to add to the root of a plant by increasing the concentration of salt in water
  • to increase the salt concentration in a water, put it on the ground for a few days
  • To test the salt water which is poured on the soil in the laboratory.
  • ask the children to taste the soil

Answer: 2

Question 3. The best method used by the teacher to introduce the children to air pollution would be to

  • can tell by reading from a book in class
  • can discuss with children the types of elements that can potentially pollute the environment by showing a short film
  • Can display air pollutants on chart
  • Ask children to list different types of environmental pollutants.

Answer: 2

Question 4. The skills required to describe air pollution include

  • Excellent communication skills to bring out expressive abilities
  • Excellent project making skills
  • In-depth understanding of air pollutants, atmosphere and climate
  • Information on the use of government-run resistance rules and technology about air pollutants

Answer: 3

[display-posts orderby="rand"]

Question 5. The concept of land pollution can be best read as

  • Asking children to perform the activity of observing and drawing soil polluting factors
  • Photograph showing soil pollutant factors
  • Demonstrating land pollutants in the classroom and explaining their polluting mechanism
  • Drawing a picture on the board showing the stages of pollution

Answer 1

Question 6. Sarla lives in a village and cooks food on a chulha using wood or cow dung as fuel. For the last three months, he has burnt one quintal of wood. Who has he harmed the most?

  • from air pollution
  • themselves financially
  • financially to the neighbor
  • no harm done

Answer 1

Question 7. How will an assignment on Environmental Pollution help the students?

  • Provides opportunities for children to discover information, form their own ideas and sensitize them on environmental pollution
  • Assignment awakens the students as well as the parents
  • Homework on everyday environmental pollution and assignments in the form of classroom practice work develops student awareness
  • All the above statements are true

Answer: 4

Question 8. Simple experiments and demonstrations on pollution can be done in the class of environmental studies

  • To discuss ideas, record and analyze observations based on environmental pollution questions asked by children
  • To control the children to ensure discipline in the classroom
  • To enable children to learn on their own and develop observational skills
  • To emulate what is done in higher classes

Answer: 3

Question 9. Man is a social animal. whose statement is this

  • of socrates
  • crow crow’s
  • Aristotle’s
  • Darwin’s

Answer: 3

Question 10. Which gas is not the cause of air pollution?

  • Hydrogen (H2)
  • Methane (H4)
  • oxides of nitrogen
  • chlorofluorocarbons

Answer 1

Question 11. Which does not cause air pollution?

  • thermal power station
  • hydroelectric power station
  • green house effect
  • cadmium

Answer: 2

Question 12. Which is not an alternative source of energy?

  • biomass energy
  • wind power
  • solar thermal energy
  • thermal power station

Answer: 4

Question 13. Which of the following is given the name of ‘first school of social life’?

  • to family
  • to caste
  • to group
  • Of school

Answer 1

Question 14. Major air pollutants in metropolitan cities like Delhi, Mumbai, Kolkata and Bangalore are

  • Carbon dioxide (CO2) and sulfur dioxide (SO2)
  • HCFC and Chlorofluorocarbons
  • methane
  • cadmium and marsh gas

Answer 1

Question 15. Which of the following metals causes poisoning in humans

  • lead
  • Mercury
  • Copper
  • iron

Answer: 2

Question 16. Where and when did the two major events known as the MIC and the Chernobyl tragedy take place respectively?

  • Bhopal 1984, Ukraine 1991
  • Bhopal 1984, Ukraine 1986
  • Bhopal 1987, Russia 1980
  • Bhopal 1990, Japan 1981

Answer: 2

Question 17. Which of the following is a major obstacle in the progress of the country?

  • smoking
  • social discrimination
  • child marriage
  • all of the above

Answer: 4

Question 18. The main reason for smoking at a young age is

  • social environment
  • illiteracy
  • family feud
  • all of the above

Answer: 4

Question 19. Which environmental pollutant is a weightless waste in the atmosphere?

  • Mercury
  • Fog
  • HFC
  • sound and radioactive waste

Answer: 4

Question 20. Smoke fog is formed by

  • from smoke+fog
  • from smoke + CO2
  • from smoke + radioactive material
  • none of these

Answer 1

Question 21. Since when was the ban on smoking in government and private tenures?

  • since October 2, 2008
  • since 1 November 2008
  • since December 2, 2007
  • Since January 9, 2008

Answer 1

Question 22. What is the stopping factor in the progress of a country from smoking?

  • Development of crime trend in the country due to smoking
  • It is not possible to develop labor contribution due to smoking
  • There is no development of good labor in the country
  • Smoking has no effect on development in the country

Answer: 3

Question 23. At present the concentration of greenhouse gases has become very high due to

  • deforestation
  • Abundant emissions of HCFC gas
  • plentiful of factory smoke
  • all of the above

Answer: 4

Question 24. Bacteria are called actinomyces and fungi

  • Constituent
  • decomposer
  • secondary consumer
  • Eater

Answer: 2

Question 25. Fly ash pollution is caused by?

  • from leather industry
  • from factories
  • from coal mining
  • from thermal power plant

Answer: 4

Question 26. If CO2 is removed from the biosphere, the first will be affected

  • decomposer
  • producer
  • consumer
  • primary consumer

Answer: 2

Question 27. Due to the effect of dust

  • the pores open
  • photosynthesis is affected
  • photosynthesis will be faster
  • stomata close

Answer: 4

Question 28. The substance which irritates the eye from smoke is

  • sulphur dioxide
  • Carbon dioxide
  • Nitrogen oxide
  • nitric oxide

Answer: 4

Question 29. The pollutants produced by photochemical transformation of gases emitted by automatic vehicles are

  • SO2
  • C2Ho
  • CH4
  • O3 and PAN

Answer: 4

Question 30. Common Refrigeration Factors Chlorofluorocarbons and NO2 is a serious pollutant, it

  • lowers atmospheric temperature
  • raises atmospheric temperature
  • damages the atmospheric O3 layer
  • makes more rain

Answer: 3

Hope you liked this practice set, do bookmark the government alert for every information related to the UPTET exam.

Leave a Comment