UPTET 2021 Child Development Practice Set: Before taking the exam, study these 30 important questions

UPTET Child Development Questions : The Uttar Pradesh Training Examination Regulator is going to conduct the UPTET exam on November 28, so the commission has issued the admit card for this. Aspirants are busy preparing to crack the UPTET exam.

In such a situation, today, through this article, we will make you aware of these 25 important questions from the subject of child development, which can appear in the UPTET exam this year. Apart from this, you can make your preparation even stronger by practicing these Child Development Questions.

[display-posts orderby="comment_count"]
UPTET Child Development Questions

UPTET Exam Child Development Practice Set – 30 Questions

1. If the teacher finds a student in the class as a problem child, then he

  • should be sent home immediately
  • child should be ignored
  • the child should be punished
  • child should be counseled

Answer : 3

2. Co-curricular activities are mainly related to

  • students’ mental development
  • all round development of the students
  • development of educational institutions
  • through the professional development of students

Answer : 3

3. Who among the following did not propound the theory of learning?

  • Thorndike
  • skinner
  • kohler
  • B.S. bloom

Answer: 2

4. Interruption in education means.

  • In case of a child staying in the same class for more than one year
  • child not going to school
  • child not attending school
  • drop out of school

Answer: 2

[display-posts orderby="rand"]

5. In which of the following skills, prior knowledge is tested?

  • performance skills
  • introduction skills
  • stimulus-transformation skills
  • closing skills

Answer 1

6. Which of the following is also known as the principle of reinforcement?

  • Verb conjugation theory
  • stimulus response theory
  • Classical contract theory
  • principle of understanding

Answer : 3

7. Which of the following is not a part of Baner’s theory of cognitive development?

  • functional state
  • reflective state
  • visceral state
  • Signal state

answer : 2

8. Which of the following is not the role of a teacher in an inclusive classroom?

  • Teacher should give extra time to learning disabled
  • Teachers should not pay attention to children with disabilities
  • Adequate seating arrangement should be made as per the requirement of the child.
  • The teacher should encourage the children.

answer : 1

9. Which of the following is not related to the cognitive field?

  • knowledge
  • Application
  • Valuation,
  • perception

answer : 1

10. Which of the following is not a learning curve?

  • convex (convex)
  • Mixed
  • concave
  • vertically

answer : 2

11. Who has said ‘Learning is the change in behavior due to behaviour’?

  • Crow and Crow
  • guilford
  • Budworth
  • skinner

answer : 3

12. The growth of the child is mainly related to

  • by moral development
  • by social development
  • by physical development
  • by emotional development

answer : 4

13. The first step in problem solving is

  • Construction of hypotheses
  • Problem identification
  • Data collection
  • hypothesis testing

answer : 1

14. The learning of children will be most effective when (

  • The teacher will keep the children passive by getting ahead in the learning process.
  • Children will develop cognitive, emotional and psychomotor aspects.
  • There will be emphasis on reading, writing and mathematical skills.
  • The education system will be monopolistic.

answer : 2

15. Which step is common in the structure of teaching model of memory level and understanding level?

  • Preparation
  • Investigation
  • generalization
  • Presentation

answer : 4

16. Human development begins.

  • from infancy
  • from early childhood
  • from pregnancy.
  • from late childhood

answer : 4

17. The author of the book ‘The Conditions of Learning’ is

  • I. P. Pavlov
  • E.L. thorndike
  • NS. F. skinner
  • rm Gaine

answer : 1

18. “Adolescence is a period of great conflict, tension, assault and opposition.” Whose statement is this ?

  • Crow and Crow
  • Stanley Hall
  • Jershield
  • simpson

answer : 4

19. How much time does the Indian model of micro-teaching take?

  • 30 minute
  • 40 minutes
  • 36 minutes
  • 45 minutes

Answer : 3

20. “Learning plateaus are the main characteristics of the learning process, which indicate a situation in which there is no progress in the learning process.” Whose statement is this ?

  • skinner
  • Halingworth
  • Gates and others
  • Ross

answer : 1

21. Asking questions to students in class

  • should not allow
  • should inspire
  • should discourage
  • should stop

answer : 1

22. “Development is a never ending process.” With which theory of development is this statement related?

  • The principle of continuity
  • The principle of integration
  • principle of interaction
  • The theory of relativity

answer : 4

23. By which amendment of the constitution education has become a fundamental right?

  • 22nd Amendment
  • 25th Amendment
  • 86th Amendment
  • 52nd Amendment

answer : 1

24. The exponent of the basic instinct theory of motivation was

  • William James
  • McDougall
  • Abraham Maslow
  • simpson

answer : 2

25. Which stage of development has been called by Cole and Bruce as “a unique period of emotional development”?

  • Adolescence
  • Infancy
  • childhood
  • maturity

answer : 4

26. Who gave the concept of multidimensional intelligence?

  • gardner
  • spearman
  • goleman
  • John Mayer

answer : 1

27. Dyslexia Has Difficulty Doing It

  • in speaking
  • in expressing
  • in reading / spelling
  • in standing

answer : 2

28. “Development is a never ending process.” To which theory of development is this statement related?

  • The principle of integration
  • principle of interaction
  • The principle of continuity
  • The principle of interrelationship

answer : 3

29. By which amendment of the constitution education has become a fundamental right?

  • 25th
  • 86th
  • 22nd
  • 52nd

answer : 2

30. The exponent of the basic instinct theory of motivation was

  • abraham maslow
  • McDougall
  • William James
  • simpson

answer : 2

Hope you liked this information given by us, bookmark the government alert for every information related to UPTET exam.

Leave a Comment