SSC GD/UP SI Polity Practice Set: Before going to the exam, go through these 25 questions of the constitution

SSC GD/UP SI Polity Practice Set : SSC GD and UP SI examinations are continuing continuously by the Staff Selection Commission (SSC) and Uttar Pradesh Police Promotion Board, these examinations will continue for a few more days.

In such a situation, for the convenience of the candidates, we have brought before you by sorting 25 very important questions of the constitution asked by SSC in the SSC GD exam in the previous years. Therefore, before appearing in the examination, you must read these 25 questions once.

[display-posts orderby="comment_count"]
SSC GD/UP SI Polity Practice Set

SSC GD/ UP SI Polity Practice Set

Question 1. In which year was the Marley Minto Reform Bell passed?

  • in 1905
  • in 1909
  • in 1911
  • in 1920

answer -2

Question 2. According to which the Constituent Assembly of India was constituted?

  • Simon commission proposal
  • cripps offer
  • mountbatten plan
  • cabinet mission plan

answer -4

Question 3. The Chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly of India was-

  • Dr Rajendra Prasad
  • Jawaharlal Nehru
  • Dr V R Ambedkar
  • Purushottam Das Tandon

answer -3

Question 4. How many Articles and Schedules were there in the Constitution which was finally passed by the Constituent Assembly?

  • 375 Article, 7 Schedules
  • Article 387, 7 Schedules
  • 395 Articles, 8 Schedules
  • Article 395, 10 Schedules

answer -3

[display-posts orderby="rand"]

Question 5. The Constitution of India was adopted by-

  • By the Constituent Assembly
  • by the governor general
  • by the British Parliament
  • by the Indian Parliament

answer -1

Question 6. Which part of the Indian Constitution has been given the description of its soul?

  • Preface
  • Fundamental Rights
  • Directive Principles of State Policy
  • all articles of the constitution

answer -1

Question 7. The Constitution of India was completely prepared by –

  • 26 January 1950
  • 26 January 1949
  • 11 February 1948
  • none of these

answer -2

Question 8. On which of the following date the Indian Constitution was implemented?

  • 26 January 1950
  • 26 January 1949
  • 26 November 1949
  • 31 December 1949

answer -1

Question 9. How many lists are there in the Indian Constitution?

answer -3

Question 10. How much time did the Constituent Assembly take to prepare the entire Indian Constitution?

  • 2 years 7 months 23 days
  • 2 years 11 months 18 days
  • 2 years 11 months 14 days
  • 2 years 11 months 23 days

answer -2

Question 11. The idea of ​​Fundamental Duty has been taken in the Indian Constitution –

  • From the US Constitution
  • from the British constitution
  • from the constitution of Russia
  • from the constitution of France

answer -3

Question 12. How many parts are there in the Indian Constitution?

answer -3

Question 13. In which part of the Constitution, Fundamental Duties are mentioned?

  • Part-4
  • PART-4 (A)
  • Part-9
  • Part-5

answer -2

Question 14. By which Constitutional Amendment Act the 9th Schedule was added to the Indian Constitution?

  • First
  • Second
  • Seventh
  • ninth

answer -1

Question 15. Which schedule was included in the Indian Constitution in 1952 AD by the 52nd Constitutional Amendment Act?

  • 9th
  • 10th
  • 11th
  • 12th

answer -2

Question 16. By which Article of the Constitution, the provision of joint sitting of Parliament was made?

  • Article 106
  • Article 108
  • Article 110
  • Article 112

answer -2

Question 17. In which Articles of the Indian Constitution there is a provision related to citizenship?

  • Article 1 to 5
  • Article 5 to 11
  • Article 12 to 35
  • Article 36 to 51

answer -2

Question 18. The Indian constitution provides for which of the following written citizenship?

  • Single citizenship
  • Dual citizenship
  • both of the above
  • none of the above

answer -1

Question 19. Fundamental Rights are mentioned in which part of the Constitution?

  • part 2
  • part 3
  • part 4
  • part 6

answer -2

Question 20. Under the provisions of which Article of the Constitution, Bharat Ratna, Padma Vibhushan etc. decorations are given by the Government of India?

  • Article 15
  • Article 18
  • Article 21
  • Article 23

answer -2

Question 21. In which Articles of the Constitution the Right to Equality is mentioned?

  • Article 14 to 18
  • Article 19 to 22
  • Article 23 to 24
  • Article 25 to 30

answer -1

Question 22. Under which article the right to property has been removed from the category of fundamental right?

  • Article 31
  • Article 301(a)
  • Article 300(a)
  • Article 19

answer -3

Question 23. Which Constitutional Amendment Act made the Directive Principles of State Policy more effective than the Fundamental Rights?

  • 42nd Constitution Amendment Act 1976
  • 43rd Constitution Amendment Act 1977
  • 44th Constitution Amendment Act 1978
  • 45th Constitution Amendment Act 1980

answer -1

Question 24. What is the maximum time interval allowed between two successive sessions of Parliament?

  • 4 months
  • 6 months
  • 8 months
  • 9 months

answer -2

Question 25. How many organs are there in the Indian Parliament?

answer -2

Hope you liked this practice set provided by us, for every latest updates related to government exams, bookmark government alerts

Leave a Comment