SSC GD/UP SI Geography Practice Set: Before appearing in the exam, must read these 25 questions

SSC GD/UP SI Geography Practice Set : Staff Selection Commission and Uttar Pradesh Police Board has started the examinations for SSC GD (General Duty) and Uttar Pradesh Sub Inspector, in view of this, all the competitive students who are going to appear in this examination should make their preparation even faster. Huh.

Some questions are also asked from Geography in GD Constable Recruitment and UP SI. In such a situation, today through this article we will give information about 25 important Geography questions and answers, which are very important in terms of your examination. Therefore, go through them before the exam, definitely you will get the benefit of it.

[display-posts orderby="comment_count"]

SSC GD/UP SI Geography Practice Set

Question 1. What is the study of soil in its natural environment called?

  • pedology
  • Zoology
  • paleontology
  • paleontology

Answer 1

Question 2. Which is the longest highway in India after National Highway 44?

  • National Highway-45
  • National Highway-27
  • National Highway – 37
  • National Highway – 18

Answer – 2

Question 3. Which is the largest producer of coffee in the world?

  • India
  • China
  • Brazil
  • Vietnam

Answer -3

Question 4. Which is the southernmost point of our country?

  • Kanyakumari Point
  • Nicobar Point
  • Andaman Point
  • Pygmalion Point

Answer – 4

[display-posts orderby="rand"]

Question 5. In which ocean does the Amazon River go?

  • in land drains
  • Southern Ocean
  • Pacific Ocean
  • Atlantic Ocean

Answer – 4

Question 6. In which state Rajaji National Park is located?

  • Madhya Pradesh
  • Uttar Pradesh
  • Uttarakhand
  • Chhattisgarh

Answer -3

Question 7. Nagarjuna Sagar Project is built on the _______ river.

  • Kaveri
  • Brahmaputra
  • Dark woman
  • Ganges

Answer -3

Question 8. Which of the following is the largest brackish-water lake or lagoon in India?

  • मुथुपाते
  • Cherry Beach Lagoon
  • Sriharikota
  • Pulicat Lake

down -4

Question 9. Who is the largest producer of rubber in India?

  • Chennai
  • Aurangabad
  • Himachal
  • Kerala

Answer – 4

Question 10. India’s first jute mill was established in 1854 at _________.

  • Kapurthala
  • A state in Eastern India
  • Rishra
  • squeeze

down -3

Question 11. Which river is also known as the ‘Sorrow of Bengal’ because it often causes damage?

  • Damodar
  • Kamodar
  • Yamuna
  • jerk

Answer 1

Question 12. In which state is the maximum gold found in India?

  • Jharkhand
  • Kerala
  • Karnataka
  • Tamil Nadu

Answer – 4

Question 13. Where is the headquarters of Central-Eastern Railway?

  • Kolkata
  • Allahabad
  • Guwahati
  • Hajipur

Answer – 4

Question 14. Suez Canal connects which of the following?

  • Indian Ocean and Arabian Sea
  • Atlantic Ocean and Pacific Ocean
  • Mediterranean and Red Sea
  • Indian Ocean and Pacific Ocean

Answer -3

Question 15. Where is the headquarters of the World Trade Organization (WTO)?

  • New York
  • Vienna
  • Washington
  • Geneva

Answer – 4

Question 16. How many union territories are there in India?

Answer – 2

Question 17. Which is the longest river of India?

  • Ganges
  • Mahanadi
  • Narmada
  • Brahmaputra

Answer 1

Question 18. Panama Canal connects

  • Caribbean Sea – Gulf of Mexico
  • Pacific Ocean – Atlantic Ocean
  • Pacific Ocean – Indian Ocean
  • Atlantic Ocean – Indian Ocean

Answer – 2

Answer 19. According to the 2001 census, which of the following states has the lowest population density?

  • Arunachal Pradesh
  • Meghalaya
  • A state in Eastern India
  • Kerala

Answer 1

Question 20. What is the forest of Sundarbans called?

  • Scrub Jungle
  • mangroves
  • deciduous forest
  • Tundra

Answer – 2

Question 21. Kharif crop is harvested in?

  • in March
  • In December
  • in early November
  • in early june

Answer -3

Question 22. Which state is called the sugar bowl of India?

  • Uttar Pradesh
  • Punjab
  • Andra Pradesh
  • A state in Eastern India

Answer 1

Question 23. Which are the two states in which cyclones often occur during the retreating monsoon?

  • Karnataka and Kerala
  • Punjab and Haryana
  • Bihar and Assam
  • Andhra Pradesh and Orissa

Answer – 4

Question 24. Which is the largest cotton producing state in India?

  • Andra Pradesh
  • Gujarat
  • Rajasthan
  • Uttar Pradesh

Answer – 2

Question 25. When was NABARD established?

  • July 1980
  • July 1981
  • July 1982
  • July 1983

Answer -3

Hope you liked this information given by us, bookmark the government alert for similar information.

Leave a Comment