SSC GD/UP SI Economics Practice Set: Before going to the exam, go through these 25 questions on economy

SSC GD Economics Practice Set : The examinations for SSC GD Constable UP SI recruitment are continuously going on by the Staff Selection Commission. This exam will go on for few more days. In such a situation, for the candidates who have not given the exam yet, we have brought in front of you some important economy questions asked by SSC GD Constable / UP SI in the previous year and their answers.

So you must read these questions before appearing in the exam. Surely its benefit will be seen in the examination.

[display-posts orderby="comment_count"]
SSC GD Economics Practice Set

Question 1. Human Development Index (HDI) is the contribution of which economist?

  • Adam Smith
  • Amartya Sen
  • Mehboob ul Haq
  • kins

answer -3

Question 2. On what basis is the national income to be calculated in India?

  • based on current prices
  • based on fixed values
  • on the basis of both of the above
  • none of these

answer -3

Question 3. On which base year is the national income equations being calculated at present?

  • 1970-71
  • 1993-94
  • 1980-81
  • 1999-2000

answer -4

Question 4. There is a difficulty in the correct computation of national income in India.

  • existence of non-monetary sector
  • low rate of savings
  • semi unemployment
  • inflation

answer -1

[display-posts orderby="rand"]

Question 5. Which problem comes in the correct computation of national income in India?

  • Lack of adequate and accurate statistical methods
  • abundance of public support
  • asymmetry of the non-monetary sector
  • decrease in export output

answer -1

Question 6. Who first estimated the national income of India?

  • K. N. Raja
  • V K R V S
  • PC Mahalanobis
  • Dada Bhai Naoroji

answer -4

Question 8. By whom is the national income statistics calculated in India?

  • reserve Bank of India
  • Finance Ministry
  • Planning Commission
  • Central Statistical Sama

answer -4

Question 9. National Income is calculated in India.

  • by finance commission
  • by planning commission
  • by Indian Statistical Organization
  • By the Central Statistical Organization

answer -4

Question 10. Who contributes the most to the national income of India?

  • primary sector
  • tertiary sector
  • secondary sector
  • all equal

answer -3

Question 11. Which sector has the least contribution to the national income of India?

  • primary sector
  • tertiary sector
  • secondary sector
  • none of these

answer -3

Question 12. The largest bank of India is-

  • reserve Bank of India
  • Central Bank Of India
  • State Bank of India
  • bank of india

answer -1

Question 13. Which one is called “Bank of Banks” in India?

  • reserve Bank of India
  • state bank of india
  • Central Bank Of India
  • reserve Bank of India

answer -1
Question 14. When was the Reserve Bank of India nationalized?

  • [1945ई०
  • 1947 ई०
  • 1949 ई०
  • 1950 ई०

answer -3

Question 15. Where is the headquarter of Reserve Bank of India located?

  • New Delhi
  • Mumbai
  • Kolkata
  • Chennai

answer -2

Question 16. The function of Reserve Bank of India is not-

  • currency note issue
  • currency planning
  • Control all banks in India
  • lending to exporters

answer -4

Question 17.Who controls the credit generated by the commercial banks?

  • reserve Bank of India
  • Indian government
  • State Bank of India
  • Finance Ministry

answer -1

Q18. Issue of currency notes in India Is

  • Finance Ministry
  • State Bank of India
  • finance secretary
  • reserve Bank of India

answer -4

Q18. Currency notes are issued in India by –

  • Central Bank Of India
  • reserve Bank of India
  • State Bank of India
  • bank of india

answer -2

Question 20. Which bank performs all the functions of the central bank in India?

  • Central Bank Of India
  • bank of india
  • State Bank of India
  • reserve Bank of India

answer -4

Question 21. Every year the Economic Survey of India is published officially?

  • by finance ministry
  • by ministry of industry
  • by planning commission
  • by Reserve Bank of India

answer -4

Question 22. In which of the following banks a person cannot open his account?

  • Urban Cooperative Bank
  • reserve Bank of India
  • regional rural bank
  • Scheduled Commercial Bank

answer -2

Question 23. The Indian state whose financial transactions are not done through the Reserve Bank of India-

  • Sikkim
  • Arunachal Pradesh
  • Goa
  • Jammu and Kashmir

answer -4

Question 24. The first woman Deputy Governor of Reserve Bank of India is –

  • Ranjana Kumar
  • KJ Udeshi
  • Kanchan Choudhary Bhattacharya
  • Pratibha Advani

answer -2

Question 25. What is the term Mandaria and Tejadiya related to?

  • Share Market
  • horse riding
  • taxation
  • public trade

answer -1

I hope you like the information given by me, bookmark the government alert for similar information.

Leave a Comment