SSC GD Science Practice Set: Before appearing in the exam, must read these 25 questions

SSC GD Science Practice Set Staff Selection Commission has started the Constable GD exam which is going to last till 15th December. In such a situation, in order to be successful in this examination, candidates have to intensify their preparation.

Some questions are also asked from General Science in the GD Constable exam, so today through this article we will give information about 25 important General Science questions and answers, which are very important for your exam.

[display-posts orderby="comment_count"]
SSC GD Science Practice Set

SSC GD Science Practice Set (25 questions)

Question 1. Which is the longest bone in the human body?

  • femur
  • Tibia
  • Radius
  • alna

Answer 1

Question 2. The green color present in the leaves is due to?

  • xylem
  • chlorophyll
  • tissue
  • phloem

Answer – 2

Question 3. What is the chemical name of salt?

  • sodium carbonate
  • sodium hydrogen carbonate
  • hydrogen chloride
  • Sodium chloride

Answer – 4

Question 4. What is the full form of DNA?

  • deltanucleic acid
  • deoxyribneutral acid
  • deoxyribonucleic acid
  • deoxynucleic acid

Answer -3

[display-posts orderby="rand"]

Question 5. Which of the following materials is the hardest?

  • Coal
  • iron
  • Silver
  • Diamond

Answer – 4

Question 6. A person with which blood group is considered a universal donor?

  • O positive
  • AB negative
  • O negative
  • AB positive

Answer -3

Question 7. What is the study of viruses called?

  • pedology
  • virology
  • pathology
  • Biology

Answer – 2

Question 8. Which of the following reacts with water?

  • lead
  • calcium
  • silver
  • Copper

Answer – 2

Question 9. Which of the following metals is the most ductile?

  • Copper
  • iron
  • Sleep
  • aluminum

Answer -3

Question 10. What is the molecular formula of gold?

Answer 1

Question 11. Which of the following is not an alloy?

  • Brass
  • stitch
  • Silver
  • bronze

Answer – 2

Question 12. _ is the best conductor of heat.

  • Stainless Steel
  • Silver
  • lead
  • Mercury

Answer – 2

Question 13. The brain is a part of __ system.

  • circulation
  • digestive
  • nerve
  • endocrine

Answer -3

Question 14. _ is called the power house of the cell.

  • Nucleus
  • mitochondria
  • globular body
  • cell membrane

Answer – 2

Question 15. Which of the following is blue litmus red?

  • Milk
  • vinegar
  • Baking soda
  • lemonade

Answer – 2

Question 16. Which of the following pair is not correct?

  • nitric acid-HNO3
  • Sulfuric Acid-H2SO4
  • Ammonium Hydroxide-NH4OH
  • Magnesium Hydroxide-MgOH2

Answer – 4

Question 17. Which of the following statements about hypermetropia is incorrect?

  • Affected person cannot see nearby objects properly
  • Also called farsightedness
  • It can also arise because the focal length of the lens of the eye is too long.
  • Enlargement of the eye-ball is one of the defects in the ear

Answer – 4

Question 18. Which of the following statements about the force of gravity is not correct?

  • It is inversely proportional to the square of the distance between the objects.
  • It is responsible for the attraction of every object in the universe towards each other.
  • Newton relied on Kepler’s theories in his research on the force of gravity.
  • It is inversely proportional to the product of the mass of the objects.

Answer – 4

Question 19. The part of the leaf which connects it to the stem is called:

  • incomplete
  • stalk
  • Foliage
  • Vein

Answer – 2

Question 20. Which of the following waveform is used by common TV remote control?

  • infrared waves
  • Radio waves
  • Laser
  • ultrasonic waves

Answer 1

Question 21. Which one of the following is not a major source of protein?

  • Gram
  • Soybean
  • Wheat
  • fish

Answer -3

Question 22. _ is widely used as a fuel and is a major component of buried natural gas.

  • octane
  • butane
  • propane
  • methane

Answer – 4

Question 23. Which household waste has an excellent potential for recycling?

  • Metal
  • Rubber
  • vegetable peelers
  • plastic

Answer -3

Question 24. Which of the following measures the humidity of the air?

  • micrometer
  • hygrometer
  • Thermometer
  • hydrometer

Answer – 2

Question 25. What is the unit of light year?

  • Distance
  • Time
  • Speed
  • Speed

Answer 1

Hope you liked this information given by us, bookmark the government alert for similar information.

Leave a Comment