SSC GD History Practice Set: Go through these 25 important questions from past years history

SSC GD History Practice Set : SSC GD Constable exam will continue till 15th December 2021 by Staff Selection Commission (SSC). SSC GD Constable exam is being conducted every day in three shifts.

Some questions from History are also included in SSC GD Constable exam. In this post, we have brought you some of the most important questions from SSC GD History questions in the past years. So go through these questions before appearing in the exam, so that your paper will be very good.

[display-posts orderby="comment_count"]
SSC GD History Practice Set

Some important questions from History subject in SSC GD Exam –

Question 1. Indus Valley Civilization is?

  • copper age civilization
  • iron age civilization
  • Bronze Age Civilization
  • Axis Age Civilization

Answer -3

Question 2. Which one of the following is not an important place of Indus Valley Civilization?

  • Kalibanga
  • mohenjodaro
  • Harappa
  • Azamgarh

Answer – 4

Question 3. Where did Gautam Buddha give his first sermon?

  • kushinagar
  • Sarnath
  • Patna
  • Vaishali

Answer – 2

Question 4. Which of the following kings was the father of Sanghamitra and Mahendra Varman?

  • bimbisara
  • Krishna Deva Raya
  • Ashok
  • Kanishk

Answer -3

[display-posts orderby="rand"]

Question 5. Who was the last emperor of the Maurya dynasty?

  • Chandragupta
  • Ashok
  • Brihadrath
  • Centenary

Answer -3

Question 6. During whose reign the famous Chinese traveler ‘When Song’ came to India?

  • Harshavardhana
  • Chandragupta II
  • Ashok
  • Kanishk

Answer 1

Question 7. The dual system of government in Bengal was the brainchild of _____.

  • lord ripon
  • lord hastings
  • lord cornwallis
  • lord clive

Answer – 4

Question 8. Harappa and _____, 2 ancient cities of the Indus Valley Civilization came to the fore on excavation.

  • face
  • Varanasi
  • hastinapur
  • mohenjodaro

Answer – 4

Question 9. ‘Ranappa’ dance form is related to which state?

  • Kerala
  • Punjab
  • Orissa
  • Tamil Nadu

Answer -3

Question 10. On whom was the ‘Jaziya Tax’ imposed during the Mughal Empire?

  • on Muslim citizens
  • on non-Muslim citizens
  • on all citizens
  • on elite citizens

Answer – 2

Question 11. Who was the prime minister who led India during the 1965 Indo-Pak war?

  • Lal Bahadur Shastri
  • Indira Gandhi
  • Morarji Desai
  • Jawaharlal Nehru

Answer 1

Question 12. The reign of which era is called the Golden Age?

  • Secret
  • Joy
  • Buddha
  • porous

Answer 1

Question 13. For approximately how many years did the British rulers rule India?

  • 200 years
  • 100 years
  • 50 years
  • 500 years

Answer 1

Question 14. By whom was Prithviraj Chauhan defeated in the “Second Battle of Tarain” in 1192?

  • Abu Bakr
  • Omar II
  • Mohammad Ghori
  • Haroon Al Rashid

Answer -3

Question 15. In which war Napoleon was defeated?

  • Acorley
  • Jena
  • waterloo
  • Ligny

Answer -3

Question 16. Begum Hazrat Mahal is related to which of the following rebellions?

  • Sepoy Mutiny 1857
  • Gond Rebellion 1941
  • Moplah Rebellion 1921
  • Bike Rebellion 1817

Answer 1

Question 17. _____ is the famous shehnai player of India?

  • bismillah khan
  • Ravi Shankar
  • Latif Khan
  • Hari Prasad

Answer 1

Question 18. Who founded the Brahmo Samaj?

  • Swami Vivekananda
  • Raja Ram Mohan Roy
  • Arvind Ghosh
  • Bhimrao Ambedkar

Answer – 2

  • Question 19. Who is the author of the ancient Sanskrit grammar book ‘Ashtadhyayya’?
  • sushruta
  • Jaydev
  • panini
  • surdas

Answer -3

Question 20. Which movement had to be stopped suddenly due to ‘Chauri-Chaura’ incident?

  • Quit India Movement
  • home rule movement
  • Non-Cooperation Movement
  • Civil disobedience movement

Answer -3

Question 21. Which Mughal ruler started ‘Din-i-Ilahi’?

  • shahjahan
  • Akbar
  • Humayun
  • Aurangzeb

Answer – 2

Question 22. Where is the Meenakshi Temple located?

  • Tamil Nadu
  • Rajasthan
  • Maharashtra
  • Punjab

Answer 1

Question 23. The Jama Masjid in Delhi was built during the reign of which Indian emperor?

  • Humayun
  • Babar
  • Aurangzeb
  • shahjahan

Answer – 4

Question 24. In which year was the Gandhi-Irwin Pact signed?

Answer -3

Question 25. On which date the “Civil Disobedience Movement” was started?

  • 21 May 1931
  • 10 May 1930
  • 12 March 1930
  • 13 March 1931

Answer -3

We hope that you have liked the information given by us, for such great information, you should bookmark the government alert.

Leave a Comment