SSC GD GK/GS Practice Set 5: These 25 questions have been asked in GD exam, see

SSC GD GK/GS Questions : Staff Selection Commission (SSC) has started the GD Constable exam which will run from November 16 to December 15, so candidates can now download their admit card through the regional website of SSC.

In such a situation, today through this article, we will make you aware of those 25 GK / GS questions related to SSC GD exam, which have been asked in the previous examinations of SSC GD constable.

[display-posts orderby="comment_count"]
SSC GD GK/GS Questions

SSC GD GK/GS Practice Set 5

Question 01. In which book has Dadabhai Naoroji described his theory of ‘drain of wealth’?

  • Poverty and Un-British Rule in India
  • British Rule and its Consequences
  • Explanatory Nature of British Rule in India
  • Nature of British Colonial Rule

Answer 1

Question 02. Which of the following is an advance amount?

  • gas composition
  • distinction
  • viscosity coefficient
  • panel design

Answer: 2

Question 03. Who was the author of the Telugu work Amuktamalyada?

  • Harihar
  • Krishnadevaraya
  • Devaraya
  • bukkah

Answer : 3

Question 04. What is meant by the word ‘C’ in BCG vaccine?

  • calmette
  • chlorine
  • phlegm
  • cadmium

Answer 1

[display-posts orderby="rand"]

Question 05. The cash reserve ratio is a tool of?

  • monetary policy
  • agricultural policy
  • tax policy
  • Rajki

Answer 1

Question 06. Which Delhi Sultan adopted a strict policy?

  • Alauddin Khilji
  • Ghiyasuddin Tughlaq
  • balban
  • Iltutmish

Answer : 3

Question 07. The presence of pollutants in the environment is generally expressed in ppm. What is the full form of PPM here?

  • measure the particles
  • Micrograms on Purity
  • pollutant prevent measures
  • parts per million

Answer : 4

Question 08. What is the chemical composition of Guru Jal?

Answer : 4

Question 09. Where is the headquarters of WTO located?

  • New Delhi
  • Geneva, Switzerland
  • London, UK
  • Washington, USA

Answer: 2

Question 10. Which of the following is self-sustaining?

  • butterfly
  • algae
  • grasshopper
  • Mushrooms

Answer: 2

Question 11. What is meant by the term ‘URL’ used in Internet technology?

  • Uniform Resource Locator
  • Unique Resource Locator
  • Uniform Remote Locator
  • Unique Remote Locator

Answer 1

Question 12. What does economics classify man-made production equipment as?

  • Organization
  • Finance
  • Device
  • Labour

Answer: 2

Question 13. Sulfur-oxide present in the atmosphere • Are washed away by rain and form what?

  • corrosion of fossil fuel collection
  • Eutrophication in lakes
  • Lowering of pH in Soil
  • industrial smoke manufacturing

Answer : 3

Question 14. When water freezes, its density

  • happens to
  • becomes zero
  • remains fixed
  • rises up

Answer 1
Question 15. How does agriculture promote Indian industrial development?

  • Opening up the market for industrial products
  • By providing bread and cloth to the workers
  • by supplying raw materials
  • all of the given options

Answer : 4

Question 16. Which of the following country has published a stamp on Mother Teresa to celebrate her birth anniversary?

  • India
  • America
  • You. Of.
  • Pakistan

Answer: 2

Question 17. Where is the headquarters of the United Nations Organization located?

  • Rome
  • Geneva
  • Washington
  • New York

Answer : 4

Q18. Who was the first President of Independent India?

  • Dr. S. radhakrishnan
  • J. L. Nehru
  • Sardar Patel
  • Dr Rajendra Prasad

Answer : 4

Question 19. Which acid fails to remove carbon dioxide from sodium bicarbonate?

  • acetic acid
  • formic acid
  • organic acids
  • sulfuric acid

Answer : 4

Question 20. Democracy is a government in which everyone has a stake, who was of the opinion?

  • Geovans
  • Pluto
  • Seal
  • Abraham Lincoln

Answer : 3

Question 21. In what lies the greatness of Sher Shah?

  • secular attitude
  • victory over Humayun
  • to be the best general
  • administrative reforms

Answer : 4

Question 22. Name the first Indian who was banned for using anabolic steroids in Olympic Games?

  • Pratima Kumari
  • Ashwini Akunji
  • T. Samacha Chanu
  • Sumita Laha

Answer: 2

Question 23. When was the post of District Collector created?

Answer : 3

Question 24. Who established the ‘Sharda Sadan’ school for Indian widows in colonial India?

  • Mahadev Govind Ranade
  • Sarojini Naidu
  • Dayanand Saraswati
  • Pandita Ramabai

Answer : 4

Question 25. Which is the smallest ocean?

  • atlantic
  • pacific
  • hind
  • Arctic

Answer : 4

Hope you liked this information given by us, apart from this, bookmark the government alert for every update related to SSC GD exam.

Leave a Comment