SSC GD GK/GS Practice Set 2: Study these 25 important questions before appearing for the exam

SSC GD GK/GS Questions Staff Selection Commission (SSC) has started the GD Constable exam, which will run from November 16 to December 15, for which the Staff Selection Commission has now released the admit card as well. In such a situation, the candidates who had applied online for this can now download their admit card through the regional website of SSC.

The candidates who had applied online for this are now finalizing their preparation, so today through this article we will make you aware of 25 important questions related to general knowledge/study subject, which will be useful for your SSC GD exam. are extremely important.

[display-posts orderby="comment_count"]
SSC GD GK/GS Questions

SSC GD GK/GS Practice Set 2

Question 1. Indian musician —– has won the Academy Award.

  • Sonu Nigam
  • Anu Malik
  • R. D. Burman
  • a. R. Rahman

Answer 1

Question 2. Which of the following is not an important duty of the Election Commission?

  • no local elections
  • direct election
  • conduct and control of elections
  • election inspection

Answer 1

Question 3. Which of the following is not a digital transaction?

  • credit card transaction
  • cash transaction
  • Paytm
  • ATM transaction

Answer – 2

Question 4. Whose greatest achievement was the establishment of Brahmo Samaj?

  • Raja Ram Mohan Roy
  • Arvind Ghosh
  • Swami Vivekananda
  • Bhimrao Ambedkar

Answer 1

[display-posts orderby="rand"]

Question 5. By whom is the head of the Election Commission appointed?

  • central government
  • President of India
  • State government
  • Chief Justice of India

Answer – 2

Question 6. Which of the following is not a mixed metal.

  • silver
  • bronze
  • Brass
  • stitch

Answer – 2

Question 7.—— The objective is to create self-employment opportunities in rural areas.

  • Prime Minister Ujjwala Yojana
  • anti poverty program
  • Pradhan Mantri Gramodaya Yojana
  • Rural Employment Generation Program

Answer – 4

Question 8. Who is known as the Iron Man of India?

  • Bal Gangadhar Tilak
  • Jawaharlal Nehru
  • Vallabh Bhai Patel
  • Mohandas Karamchand Gandhi

Answer – 3

Question 9. Who discovered the solar system?

  • copernicus
  • newton
  • In Vasco da Gama
  • Murphy

Answer 1

Question 10. Which is the highest battlefield in the world?

  • Nuba Glacier
  • Hari Parvat Glacier
  • Gangotri Glacier
  • Siachen Glacier

Answer – 4

Question 11. To whom is the ruling party responsible in a democracy?

  • its leaders
  • people
  • Opposition
  • Judiciary

Answer – 2

Question 12. Which one is not a part of urinary system?

  • urethra
  • bronchi
  • urinary bladder
  • ureter

Answer – 3

Question 13. What are the resources obtained from the biosphere such as man, flora and fauna – animals, fish, livestock etc., which contain life, are called?

  • biological resources
  • potential resources
  • abiotic resources
  • renewable resources

Answer 1

Question 14. What is the molecular formula of gold.

Answer – 3

Question 15. Who was the first Indian gymnast to win a gold medal in a global competition?

  • Hima Das
  • Seema Poonia
  • Deepa Karmakar
  • Sakshi Malik

Answer – 2

Question 16. —— In 2018 there was an Indian film sent for the 90th Oscar Awards.

  • Sanju
  • zero
  • newton
  • agree

Answer – 3

Question 17. ——– Performs the function of transporting water in plants.

  • veins
  • phloem
  • xylem
  • chloroplast

Answer – 3

Question 18. What is the process called by which genetically identical individuals can be produced?

  • Photosynthesis
  • cloning
  • scanning
  • Reproduction

Answer – 2

Question 19. Shankar International Doll Museum is located in—

  • New Delhi
  • Mumbai
  • Pune
  • Kolkata

Answer 1

Question 20. Who was the captain of the Indian national field hockey team that won the first gold medal in the 1948 Olympics?

  • Sardar Singh
  • Manpreet Singh
  • Kishan Lal
  • Akashdeep Singh

Answer – 3

Question 21.——The famous shehnai player of India is.

  • bismillah khan
  • Hari Prasad
  • Latif Khan
  • Ravi Shankar

Answer 1

Question 22. Sowing of Rabi crops takes many steps.

  • may June
  • January – February
  • October – November
  • April May

Answer – 3

Question 23. Which is the outermost range of Himalayas?

  • Kailash
  • Himadri
  • Pir Panjal
  • Shivalik

Answer – 4

Question 24. The book ‘The Paradoxical Prime Minister’ is written by—

  • Ashok Gehlot
  • Jyotiraditya Scindia
  • Shashi Tharoor
  • Doctor . Manmohan Singh

Answer – 3

Question 25. In which year the Battle of Plassey was fought?

Answer – 2

Hope you liked this information given by us, do bookmark the government alert for every information related to SSC GD exam.

Leave a Comment