Allahabad High Court RO/ARO Practice Set: These 25 important questions have been asked in the examination of RO/ARO, must see

Allahabad High Court RO/ARO Practice Set : Allahabad High Court RO/ARO examinations are going to be held from next month. For which the candidates are busy in their preparations for many months. Presently the last phase of preparation is going on, in such a situation, candidates must solve the Allahabad High Court RO/ARO Practice Set given below, so that they can ensure their preparation even more.

In this practice set of Allahabad High Court RO/ARO, 25 important questions have been selected, which can also appear in the examinations to be held this year. So, practice these questions thoroughly and strengthen your preparation.

[display-posts orderby="comment_count"]
Allahabad High Court RO/ARO Practice Set

Allahabad High Court RO/ARO Practice Set

Question 1. The slogans of the French Revolution were Freedom, Equality and _______ inspired the world.

  • brotherhood
  • Justice
  • Simplicity
  • independence

Answer 1

Question 2. The Indian National Congress was founded by _________ in 1885.

  • Ellen Octavian Hume
  • lord dufferin
  • Badruddin Tyabji
  • annie besant

Answer 1

Question 3. _______ passed the Indian Universities Act in 1904, imposing tighter controls on Indian universities.

  • lord dufferin
  • Lord Curzon
  • lord simon
  • lord robson

Answer: 2

Question 4. ………….means made by our own people in our country.

  • My country
  • hot party
  • Foreigner
  • renaissance

Answer 1

[display-posts orderby="rand"]

Question 5. Is this __________ who realized the importance of boycott as a weapon that could be used to cripple the entire British administrative machinery in India.

  • Bal Gangadhar Tilak
  • Dadabhai Naoroji
  • Gopal Krishna Gokhale
  • Firoz Shah Mehta

Answer 1

Question 6. _________ , _______And _______ Who were the important leaders of this radical group?

  • Lala Lajpat Rai, Bal Gangadhar Tilak and Gopal Krishna Gokhale
  • Dadabhai Naoroji, Firoz Shah Mehta and Gopal Krishna Gokhale
  • Lala Lajpat Rai, Dadabhai Naoroji and Firoz Shah Mehta
  • Lala Lajpat Rai, Bal Gangadhar Tilak and Vipin Chandra

Answer : 4

Question 7. Swaraj is our birthright and we will have it, this slogan was given by ………….

  • Lala Lajpat Rai
  • Mahatma Gandhi
  • Bal Gangadhar Tilak
  • Jawahar Lal Nehru

Answer : 3

Question 8. ____________ started working for the Home Rule Movement in the year 1914.

  • Mahatma Gandhi
  • Jawaharlal Nehru
  • annie besant
  • Bal Gangadhar Tilak

Answer : 3

Question 9. In the year 1916, there was a mutual agreement between the Muslim League and the Congress and the ………… was signed.

  • Bengal Pact
  • Treaty of Calcutta
  • self-government act
  • Lucknow Pact

Answer : 4

Question 10. ________ was established on 30th December, 1906.

  • Lucknow Pact
  • All India Muslim League
  • self-government act
  • Bengal Pact

Answer: 2

Question 11. The Montagu-Chelmsford Reforms introduced ……… which was a kind of dual government in the provinces.

  • double
  • self-government
  • statutory reform
  • Dual rule

Answer : 4

Question 12. People gathered in _________ on the occasion of Baisakhi fair on 13th April, 1919 for peaceful protest against Rowlatt Act.

  • Bengal
  • World War I
  • Jallianwala Bagh
  • caliph

Answer : 3

Question 13. What is the minimum required period of professional practice for an advocate for appointment to the post of High Court Judge?

  • 5 year
  • 10 years
  • 15 years
  • 20 years

Answer: 2

Question 14. Which of these states had the maximum number of seats in the Lok Sabha in 2014?

  • Uttar Pradesh
  • Rajasthan
  • Madhya Pradesh
  • Maharashtra

Answer 1

Question 15. Department of Mines Safety is under which central ministry in India?

  • Ministry of Mines
  • ministry of labor and employment
  • Ministry of Environment, Forest and Climate Change
  • Ministry of Health and Family Welfare Explanation

Answer: 2

Question 16. Through which scheme in 2018, National Health Protection with Insurance was launched in India?

  • Pradhan Mantri Matritva Vandana Yojana
  • Janani Yojana
  • Ayushman Bharat
  • National Pension Scheme

Answer : 3

Question 17. Which of the following is the name of RBI? is a subsidiary of.

  • National Housing Bank
  • ICICI
  • SB I.
  • SIDBI

Answer 1

Question 18. _________ was awarded the Social Entrepreneur Award 2018 in India.

  • neeshoot dolo
  • Poonam Beer
  • Prema Gopalan
  • azim premji

Answer : 3

Question 19. Which one of the following items is not listed under the Essential Commodities Act, 1955 in India?

  • Medicine
  • Petroleum
  • Fertilizer
  • food machinery

Answer: 2

Question 20. “Operation Flood” in India is related to ________.

  • water conservation
  • milk production
  • flood rescue
  • Crime control

Answer: 2

Q21. Mewar festival in India ________ is celebrated in

  • Jaisalmer
  • Jodhpur
  • Udaipur
  • Jaipur

Answer : 3

Question 22. Which of these monasteries is located in Sikkim?

  • Rumtek vote
  • Namgyal Math
  • Dhoom Math
  • Tawang Monastery

Answer 1

Question 23. The Jnanpith Award in India is related to _______.

  • classical music
  • Literature
  • classical dance
  • Cinema

Answer: 2

Question 24. In which of these Indian cities is the Panch Mahal located?

  • Lucknow
  • golkonda
  • Agra
  • Fatehpur Sikri

Answer : 4

Question 25. Which of the following IITs Located in Uttar Pradesh?

  • IIT. Roorkee
  • IITBHU
  • IIT. Bhilai
  • IIT. Market

Answer: 2

Hope you liked this practice set, do bookmark the government alerts for every information related to government exams.

Leave a Comment